
Jos asunnon tai kiinteistön kaupan jälkeen käy ilmi, että kaupan kohteessa on myyjän omistusaikana havaittu vaurioita, esimerkiksi kosteus- tai mikrobivaurioita, joiden johdosta on suoritettu korjaustoimenpiteitä ja, että myyjän ole kertoneet näistä aiemmista vaurioista ja niiden johdosta suoritetuista korjaustoimenpiteistä ostajalle ennen kauppaa, voidaan joutua arvioimaan, onko kaupassa tällöin myyjän vastuulla oleva tiedonantovirhe. Jotta asuntokauppaa tai kiinteistön kauppaa rasittaa tiedonantovirhe, on myyjän tullut jättää kertomatta ostajalle jostakin asuntoa tai kiinteistöä koskevasta seikasta ja tiedolla on oltava merkitystä kaupanteon kannalta.
Myyjällä ei ole tiedonantovelvollisuutta kaikkien asuinhuoneistossa tai kiinteistössä havaittujen vikojen ja niiden johdosta suoritettujen korjaustoimenpiteiden kannalta. Toisin sanoen vaikka kaupanteon kävisi ilmi, että myyjä on jättänyt kertomatta kaupan kohteessa aiemmin havaituista vaurioista ja niiden johdosta suoritetuista korjaustoimenpiteistä, ei tästä välttämättä seuraa, että kaupan kohteessa on tiedonantovirhe.
Arvioitaessa, onko myyjän kerrottava kaupan kohteessa aiemmin suoritetuista kuntotarkastuksista otetaan huomioon, onko kuntotarkastuksissa havaittu seikkoja, joilla voisi olla vaikutusta ostajan ostopäätökseen. Mikäli tarkastuksissa on havaittu vikoja tai puutteita, jotka voisivat vaikuttaa kaupan kohteen laatuun, käyttöön tai arvoon, on myyjän luovutettava ne ostajalle ennen kauppaa. Jos suoritettujen tutkimusten johdosta on tehty korjauksia joita ei voida pitää tavanomaisina ja lopputulokseltaan selvinä, on myyjän kerrottava myös niistä ostajalle ennen kauppaa.
Jotta myyjällä katsotaan olevan tiedonantovelvollisuus aiemmista tarkastuksista ja niiden johdosta suoritetuista korjauksista, on havaittujen vaurioiden ja niiden johdosta suoritettujen korjausten oltava tavanomaista ja vähäistä laajempia. Myyjällä ei siis välttämättä ole tiedonantovelvollisuutta esimerkiksi kodinkoneen aiheuttamasta vähäisestä kosteusvauriosta, joka on edellyttänyt lähinnä pintojen uusimista. Jos taas kaupan kohteessa on havaittu merkittävämpiä vaurioita, joiden edellyttämiä korjaustoimenpiteitä ei voida rinnastaa tavanomaiseen pintaremonttiin, saattaa myyjällä olla velvollisuu ilmoittaa niistä ostajalle.
Mikäli myyjä on jättänyt kertomatta aiemmista tutkimuksista tai korjauksista, vaikka hänellä on ollut niiden osalta tiedonantovelvollisuus, on ostajalla oikeus virhettä vastaavaan hinnanalennukseen tai, mikäli virhettä on pidettävä olennaisena oikeus purkaa kauppa. Jos myyjä on rikkonut tiedonantovelvollisuuttaan, katsotaan myyjän yleensä myös toimineen huolimattomasti, jolloin ostajalla on myös oikeus vahingonkorvaukseen virheen aiheuttaman vahingon johdosta.
Olemme hoitaneet lukuisia asuntokauppariitoja ja kiinteistön kauppaa koskevia riitoja, joissa on ollut arvioitavana myyjän tiedonantovelvollisuus ja sen laiminlyönnit. Ota yhteyttä ja pyydä maksutonta alkukartoitusta!