
Kiinteistön kaupan ja asuntokaupan tekemisestä sovitaan yleensä ennen kauppakirjan allekirjoittamista suullisesti, sähköpostitse tai kirjallisesti siten, että esitetään tarjous, joka hyväksytään. Joskus myyjä tai ostaja saattaa kuitenkin tulla katumapäälle ja haluaa vetäytyä kaupasta. Mahdollisuudet vetäytyä kaupasta sekä kaupan peruuttamisen seuraukset eroavat jonkin verran toisistaan riippuen siitä, onko kysymys kiinteistön kaupasta vai asuntokaupasta.
Kiinteistön kaupassa sopimus kaupan tekemisestä on tehtävä kirjallisesti, osapuolten on allekirjoitettava se ja kaupanvahvistajan on vahvistettava sopimus osapuolten läsnäollessa. Jos kiinteistön kaupassa kaupan tekemisestä ei ole sovittu edellä mainitulla tavalla, ei sopimus ole pätevä ja osapuolilla on oikeus vetäytyä kaupasta. Kaupan tekemisestä kieltäytyneen osapuolen on tällöin korvattava toiselle osapuolelle ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset.
Mikäli sopimus kiinteistön kaupan tekemisestä on tehty edellä kuvatulla tavalla, ei osapuolilla ole oikeutta peruuttaa kauppaa. Kumpikin osapuoli voi tällöin viime kädessä tuomoistuimessa vaatia, että kauppa toteutetaan. Kaupan tekemisestä kieltäytyneen osapuolen on tällöin myös korvattava kaikki vahinko, jonka hän on menettelyllään toiselle osapuolelle aiheuttanut.
Jos kysymys on asunto-osakkeen kaupasta, ei kaupasta sopimisessa noudateta edellä mainitun kaltaisia muotosäännöksiä, vaan sopimus voidaan tehdä esimerkiksi suullisesti, sähköpostitse tai kirjallisesti. Osapuolet voivat tällöin sopia, että ostajan ja myyjän on maksettava käsiraha tai vakiokorvaus, jos hän vetäytyy kaupasta. Käsiraha voi olla enintään neljä prosenttia kauppahinnasta.
Mikäli kaupan kohteena on tontin vuokraoikeus sekä sillä olevat rakennukset, ei kaupanteosta sopimisessa noudateta muotosäännöksiä, vaan sopimus voidaan tehdä esimerkiksi suullisesti, sähköpostitse tai kirjallisesti. Osapuolet voivat tällöin sopia, että ostajan ja myyjän on maksettava käsiraha tai vakiokorvaus, jos hän vetäytyy kaupasta. Käsirahalla ei kuitenkaan ole tällöin ylärajaa vaan se voi olla myös enemmän kuin 4 prosenttia kauppahinnasta. Käsiraha ei saa kuitenkaan olla kohtuuton.
Olemme hoitaneet lukuisia asunto- ja kiinteistökauppariitoja, joissa toinen osapuolista on halunnut perua kaupat. Ota yhteyttä ja pyydä maksutonta alkukartoitusta!
Tutustu viimeisimpiin toimeksiantoihimme täältä!