
Suomessa pääsääntönä on, että oikeudenkäynnin hävinnyt osapuoli maksaa oikeudenkäynnin voittaneen oikeudenkäyntikulut täysimääräisesti. Oikeudenkäyntikuluja ei yleensä kohtuullisteta, vaikka ne ovat määrältään oikeudenkäynnin hävinneen osapuolen mielestä usein kohtuuttomat. Oikeudenkäyntikulut ovat tyypillisesti jo käräjäoikeuden käsittelyn jälkeen vähintään 15.000 – 20.000 euroa.
Koska oikeudenkäyntiin liittyy erittäin suuri kuluriski, kannattaa asunto- ja kiinteistökauppariidat aina pyrkiä sopimaan ilman oikeudenkäyntiä. Näin on erityisesti silloin, kun juttu on tulkinnanvarainen tai epäselvä. Pyrimme aina löytämään asiakkaillemme sovinnollisen ratkaisun ja yli 90 % hoitamistamme toimeksiannoista saadaan sovittua ilman oikeudenkäyntiä.
Oikeudenkäynnissä esitetyt vaatimukset kannattaa yrittää mitoittaa totuudenmukaisiksi eikä oikeudenkäynnissä toisin sanoen kannata vaatia varmuuden vuoksi enempää, kuin se mitä oikeus todennäköisesti tuomitsee. Jos vain pieni osa ostajan vaatimuksista hyväksytään, voi ostaja joutua korvaamaan myyjän oikeudenkäyntikulut taikka kumpikin voi joutua maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa.
Asunto- ja kiinteistökauppariidoissa esitetyillä sovintotarjouksilla on merkitystä oikeudenkäyntikulujen jakautumisen kannalta. Jos myyjä esittää prosessin aikana sovintotarjouksen ja käräjäoikeus tuomitsee asiassa hinnanalennusta saman summan, kuin mitä myyjä on tarjonnut, joutuu ostaja maksamaan myyjän oikeudenkäyntikulut, vaikka hän voittaakin oikeudenkäynnin. Ostajan kannattaakin usein tyytyä hieman pienempään korvaukseen, jotta vältetään riski siitä, että joutuu myöhemmin maksamaan myyjän oikeudenkäyntikulut.
Oikeudenkäynnin sijasta osapuolten kannattaa usein miettiä asian ratkaisemista tuomioistuinsovittelussa. Tuomioistuinsovittelu on vaihtoehtoinen riidanratkaisumenettely, jossa osapuolet ja heidän avustajansa neuvottelevat käräjäoikeudessa tuomarin johdolla asian sovinnollisesta ratkaisusta. Sovittelussa asiaa ei ratkaise ulkopuolinen taho, vaan osapuolet neuvottelevat itse sovinnolle ehdot. Jos sovintoon ei päästä tai osapuolet niin haluavat, keskeytetään sovittelu. Sovittelu on kustannustehokas ja nopea tapa ratkaista asunto- ja kiinteistökauppariitoja.
Olemme hoitaneet lukuisia asunto- ja kiinteistökauppariitoja, joissa olemme avustaneet myyjän asemassa ollut kuolinpesää. Ota yhteyttä ja pyydä maksutonta alkukartoitusta!
Tutustu viimeisimpiin toimeksiantoihimme täältä!