Mökin tai muun vapaa-ajanasunnon kauppaan liittyvät riidat

Oma koti on yleensä suomalaisen merkittävin omaisuuserä. Jos omassa asunnossa ilmenee kosteus- tai homeongelma, on sillä siten terveyskysymysten ja asumismukavuuden ohella suuri taloudellinen merkitys asunnon omistajan taloudelle.
Hometalo- ja asuntokauppariidoissa on syytä valita lakimies, joka on riittävän aggressiivinen, pitää tiukasti puoliasi ja antaa oikeat neuvot jo riidan alkuvaiheessa. Tällöin vaatimukset tai niiden kiistäminen voidaan saada läpi ilman riitatilanteen pitkittymistä tai sen kärjistymistä. Yleisimmät kotivakuutukset kattavat lakimieskulusi asunnon tai loma-asunnon kauppaan liittyvissä riitatilanteissa!
Ostajan on reklamoitava asunnossa ilmenevästä virheestä myyjälle laissa säädettyjen määräaikojen sisällä. Reklamaatiovelvollisuus ja myyjän vastuu ostajalle määräytyvät eri tavoin riippuen siitä, onko kyseessä kiinteistön (yleensä omakotitalo), uuden asunnon vai käytetyn asunnon kaupasta.
Avustamme sekä asunnon myyjiä että ostajia kaikissa asuntokauppaan liittyvissä riitatilanteissa. Avustamme sekä vaatimusten esittämisissä että niihin vastaamisissa.
Koska asunto- ja kiinteistöalan lainsäädäntö, oikeuskäytäntö ja erilaiset suositukset muuttuvat jatkuvasti, päivitämme asiantuntemustamme jatkuvasti seuraamalla alaan liittyvää ajantasaista oikeuskäytäntöä, uutta lainsäädäntöä sekä terveysviranomaisten uusimpia suosituksia.
Kosteus- ja homevaurioihin perehtynyt juristi osaa myös ottaa huomioon kosteus- ja homevaurioihin liittyviä muita vastuusuhteita, kuten kiinteistönvälittäjän tai kuntotarkastajan henkilökohtainen vastuu, vuokranantajan ja vuokralaisen välinen vuokrasuhde sekä asunto-osakeyhtiön kunnossapitovelvollisuus. Olemme syventyneet myös näihin vastuukysymyksiin.

Asuntokauppa

Kun kysymys on kymmenistä tai sadoista tuhansista euroista ja kyseessä on oman asunnon myynti tai osto, kannattaa kauppa tehdä huolellisesti ja panostaa asiantuntijan käyttämiseen. Väärin tehty kauppa saattaa johtaa helposti jopa 100.000 – 200.000 euron hinnanalennukseen ja vahingonkorvauksiin. Asuntokauppoihin perehtynyt juristi voi olla monin tavoin avuksi, oli kyseessä sitten kiinteistön tai asunto-osakkeen kauppa.

Voinko tehdä reklamaation itse?

Vaikka voittekin periaatteessa tehdä reklamaation itse, on silti suositeltavaa, että reklamaation tekee kiinteistöoikeuteen erikoistunut lakimies. Laissa on nimittäin tiukkoja vaatimuksia koskien reklamaation sisältöä. Esimerkiksi pelkkä virheen ilmoittaminen myyjälle ei täytä reklamaation sisällölle asetettuja vaatimuksia.

Missä vaiheessa minun kannaattaa ottaa yhteyttä lakimieheen, jos epäilen, että ostamassani asunnossa on home- tai kosteusvaurio?

Lakimieheen teidän kannattaa olla yhteydessä välittömästi, kun epäilette virhettä. On yleinen harhaluulo, että kiinteistön kaupassa myyjä olisi vastuussa viisi vuotta kaupasta riippumatta siitä, milloin ostaja on havainnut virheen. Ostaja ei kuitenkaan voi juridisesti vedota virheeseen, mikäli hän ei ilmoita virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun alunperin havaitsi virheen. Oikeuskäytännön mukaan kohtuullinen aika on saattanut olla jopa vain 3–4 kuukautta siitä, kun ostaja on havainnut virheen tai olisi voinut havaita sen. Kiinteistöjen, kuten omakotitalojen, kauppaa säätelevän maakaaren mukainen viimeinen takaraja reklamaation esittämiselle on viisi vuotta. Asuntokauppalain mukainen viimeinen takaraja reklamaation esittämiselle käytetyn asunnon kaupassa puolestaan on pääsääntöisesti kaksi vuotta.

Kuka maksaa lakimieskuluni hometaloasioissa?

Kotivakuutukseenne kuuluva oikeusturvavakuutus korvaa yleensä omat oikeudenkäyntikulunne, vakuutuksessa erikseen määrättyyn kulukattoon asti (vakuutuksesta riippuen yleensä 8.500 – 12.000 euroa). Vakuutukseen saattaa sisältyä omavastuuosuus. Haemme vakuutuspäätöksen aina asiakkaamme puolesta. Vakuutuspäätöksen hakeminen ei edellytä, että asia pitäisi myös viedä käräjille, vaan oikeusturvavakuutusta voidaan käyttää myös oman lakimiehen neuvottelu- ja selvittelykulujen kattamiseen. Oikeudenkäynnissä kukin osapuoli maksaa omat oikeudenkäyntikulunsa omalle avustajalleen, kuitenkin niin, että lakimies laskuttaa oikeusturvapäätöksen saamisen jälkeen suoraan asiakkaan vakuutusyhtiötä. Oikeudessa jutun hävinnyt osapuoli velvoitetaan pääsääntöisesti korvaamaan jutun voittaneen vastapuolen kulut.

Kotivakuutus kattaa yleensä lakimieskulut

Kotivakuutukseesi kuuluva oikeusturvaosa kattaa yleensä lakimieskulut asunnon, kiinteistön tai loma-asunnon kauppaan liittyvässä riitatilanteessa. Ota yhteyttä ja pyydä tilannettasi koskeva maksuton alkukartoitus!
Puh. 041 3199 591 (Jussi Sippola, OTM, AL) tai toimisto@laatujuristit.fi. Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön tästä.